Понад 4 млрд людей до 2035 року матимуть надлишкову вагу чи ожиріння

17.12.2023 315 5.0 0
Понад 4 млрд людей до 2035 року матимуть надлишкову вагу чи ожиріння

Проблема ожиріння досить серйозна і ставитися до неї легковажно не варто. Тим паче, що спеціалісти вже ставлять невтішні прогнози. Якщо ви маєте проблеми з надлишковою вагою, але самостійно не можете впоратися з цим, завжди можна звернутися до спеціалістів https://bariatr.com.ua/ за допомогою.

Статистика ожиріння та невтішні прогнози

За даними Всесвітньої асоціації охорони здоров'я, 2,2 мільярди або 40 відсотків людей страждають від ожиріння або мають надмірну масу тіла. В останні сорок років цей показник зріс утричі, а після ситуацію посилила пандемія коронавірусу: спортзали та місця для активного відпочинку довгий час були закриті через карантин, а тренд на віддалену роботу сприяв ще більшому зниженню рухливості людей. В результаті багато хто вибрав інший варіант і вважав за краще записатися на баріатричну операцію.

Через наслідки пандемії до 2025 року страждати від надмірної маси тіла будуть вже 42 відсотки населення планети. Особливо сумною виглядає статистика щодо юних жителів планети: проблема ожиріння, за версією дослідників, до цього часу торкнеться понад 205 мільйонів дітей віком від 5 до 19 років.

Прогнози на більш віддалену перспективу ще менш райдужні: за даними фахівців із Всесвітньої федерації боротьби з ожирінням, до 2035 року з надмірною вагою зіткнеться половина населення Землі. Згідно з доповіддю, опублікованою «Бі-бі-сі», високі ціни вже зараз змушують громадян по всьому світу віддавати перевагу не натуральному м'ясу, а сосискам та ковбасі, які коштують дешевше.

Ожиріння як глобальна проблема

На даний момент рекордсменами серед країн з найвищим рівнем ожиріння є зовсім не США чи Мексика (чиї жителі у 2017 році були визнані найогряднішими у світі), а острови Тихоокеанського регіону. Це:

  • Науру;
  • Палау;
  • Тувалу;
  • Острови Кука;
  • Маршаллові Острови.

Понад 4 млрд людей до 2035 року матимуть надлишкову вагу чи ожиріння


США займають 12 рядок у світі за кількістю людей, які страждають на ожиріння, але першу — за тим самим показником серед країн з високим рівнем доходу. У 2019 році лікування ожиріння коштувало місцевій системі охорони здоров'я 173 мільярди доларів. Наприклад, національній системі охорони здоров'я Великобританії вирішення тих самих проблем коштує 6 мільярдів фунтів стерлінгів щорічно.

Першою у світі державою, де було введено податок на жирну їжу, стала Данія. Підвищений акциз на продукти, що містять у складі понад 2,3 відсотка насичених жирів, почав діяти у 2011 році. Однак через рік місцева влада відмовилася від цієї практики через зростання цін і негативного впливу на бізнес. Але все ж таки практика говорить про те, що в більшості випадків введення податку на «некорисну їжу» допомогло домогтися зниження її споживання. Так, у державах, де діє подібний акциз, до 70 відсотків виробників зменшили вміст шкідливих та оподатковуваних додатковим збором компонентів.

Аватар Seo Николай Лисов
Журналист/foxsovet

Теги:баріатричні операції, ожиріння, медицина

Комментарии
avatar
Читайте также: