Рак стравоходу – це ..." /> Рак стравоходу – це ...">

Перші ознаки раку стравоходу

02.04.2024 768 5.0 0
Перші ознаки раку стравоходу

Рак стравоходу – це онкологічне захворювання, яке супроводжується утворенням пухлини, що формується з клітин слизової оболонки органу. Онкологи вважають його одним із найбільш агресивних, через що патологія має дуже несприятливий клінічний прогноз для пацієнта. Тому дуже важливо якомога раніше розпізнати злоякісне новоутворення та розпочати лікування.

Ранні ознаки

Розпізнати розвиток раку стравоходу на початкових стадіях вкрай важко. Зазвичай захворювання на ранніх етапах протікає непомітно, а коли у пацієнта виникають характерні симптоми пухлини, вона вже має значні розміри.

Дуже важливо звертати увагу на такі клінічні ознаки:
  • поява ознак анемії (слабкість, блідість шкіри, зниження апетиту);
  • утруднене ковтання, причиною якого стає перешкода на шляху проходження їжі через ріст пухлини;
  • блювання з кров’ю;
  • зригування тільки що вжитою їжею;
  • швидка та значна втрата ваги.
Окрім цих тривожних симптомів, пацієнт також може звернути увагу на наступні зміни:
  • поява неприємного запаху з рота;
  • печіяю;
  • підтікання слини;
  • біль в області грудної клітини, який зазвичай переходить на спину та не пов’язаний із вживанням їжі;
  • кашель, викликаний ковтанням.
Початкова стадія раку стравоходу протікає без симптомів. Людина починає помічати проблему вже тоді, коли відчуває утруднення ковтання, а це відбувається при звуженні стравоходу на третину або на половину. Спочатку йому важко проковтнути тверді продукти, з часом проблема відчувається навіть з напівтвердою їжею. На останніх стадіях пацієнту складно проковтнути навіть рідину чи слину.

Рідше хворий може відчувати постійну втому, задишку, охриплість голосу, біль у грудях. Все це вже вказує на запущену стадію захворювання. Якщо спостерігається збільшення лімфатичних вузлів, печінки або плевральний випіт, такі ознаки зазвичай вже говорять про появу метастазів.

Детальніше про перші симптоми раку стравоходу та методи його лікування можна дізнатися на сторінці https://www.clinic-target.com/uk/rak-stravohodu-symptomy-stadiyi-diagnostyka-i-likuvannya/

Діагностика


Розпізнавання злоякісної пухлини стравоходу на початкових стадіях розвитку є дуже важливим для успішного лікування та збереження життя пацієнта. Щоб встановити діагноз, онколог збирає анамнез, цікавиться симптомами, тривалістю та частотою їх появи. Після цього лікар призначає інструментальні методи дослідження, які дають змогу візуалізувати пухлину. Можуть використовуватися такі діагностичні процедури:
  1. Гастроскопія. Це найпоширеніше ендоскопічне дослідження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Під час його проведення лікар вивчає стан слизової оболонки стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки. Дослідження проводиться зранку натщесерце.
  2. Ендосонографія. Високоінформативна методика, яка дає змогу оцінити глибину інвазії новоутворення в стінці стравоходу та перевірити стан регіональних лімфатичних вузлів. Завдяки високій частоті ультразвуку лікар має змогу виявити патологічне новоутворення навіть невеликого розміру.
Перші ознаки раку стравоходу
Додатково можуть проводитися:
  • КТ – використовується для оцінки типу й величини пухлини, її локалізації та виявлення метастазів;
  • МРТ;
  • рентгеноскопія стравоходу – дослідження дає змогу оцінити розповсюдження пухлини та швидкість проходження їжі через ушкоджену ділянку стравоходу;
  • УЗД – проводиться для дослідження лімфатичних вузлів, що оточують новоутворення.
Щоб підтвердити діагноз та визначити тип пухлини, проводиться біопсія з патолого-анатомічним дослідженням зразка її тканин.

Прогноз при раку стравоходу залежить від стадії, на якій було встановлено діагноз. Якщо пухлину виявлено на початкових етапах та проведено адекватну терапію, середня тривалість життя пацієнта може становити 6-7 років. Якщо ж діагноз було встановлено на пізніх стадіях, середня тривалість життя в такому випадку складає лише 5-7 місяців.

Пройти комплекну діагностику та лікування раку стравоходу сучасними методами можна в клініці Таргет https://www.clinic-target.com/uk/. Провідні лікарі-онкологи медичного центру мають великий досвід успішної боротьби з різними видами онкології та використовують новітні методи подолання злоякісних захворювань.

 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/foxsovet

Теги:онкологічне захворювання, Рак, рак стравоходу, ознаки раку стравоходу

Комментарии
avatar
Читайте также: