Йод для організму: рятувальник і рятівник

15.11.2022 305 0.0 0
Йод для організму: рятувальник і рятівник
Багато хто пам'ятає, як на полицях наших магазинів з'явилася йодована сіль. Дехто навіть може упевнено пояснити, чому постала така необхідність: то був кінець 1980-х, і українцям належало захищатися від радіонуклідів та наслідків їх згубного впливу. Проте мало хто скаже, як саме йод бореться з цими наслідками, і назве інші надважливі функції, якими завідує цей мікроелемент в організмі людини.

Важливість йоду для організму

Перед радіонуклідами найбільш незахищеною є щитоподібна залоза. І першими "здавалися" перед цією напастю залози тих людей, в яких був брак (дефіцит) йоду в організмі, оскільки ці "щитовидки" були ослабленими.

Йод бере участь у виробленні щитоподібною залозою гормонів тироксин і трийодтиронін, які виступають регулювальниками процесів обміну речовин в нашому організмі, репродуктивну функцію, інтелектуальний і фізичний розвиток людини, нормалізацію артеріального тиску та розщеплення жирів печінкою. Йод впливає на швидкість біохімічних реакцій, на рух енергії і тепла тіла.

Втім, "щитовидка" споживає лише 30% того йоду, що надходить в наш організм, удвічі більше розподіляється між іншими органами. Серед них кров, нирки, надниркові і слинні залози, очі, слизова оболонка шлунка і кишківник, передміхурова залоза та легені. В жіночому організмі йоду потребують молочні залози і шийка матки.

Для жінок йод особливо необхідний у періоди вагітності і лактації. Вагітним він необхідний для безпроблемного формування плоду, а тим, хто годує груддю, йод потрібен як незамінний елемент, який немовля споживає з молоком матері.

Немовлятам і маленьким дітям йод необхідний для формування когнітивних здібностей. Далі йод потрібен для росту, фізичного розвитку і стабільного обміну речовин.

Добова норма йоду

Управління продовольства та медикаментів США затвердило йодид калію в якості засобу для зменшення ризику раку щитоподібної залози при проживанні в радіаційно забруднених місцевостях. В середині 2000-х років було констатовано йододефіцит у всіх областях України. Зараз в нашій державі вся сіль збагачується йодом. Добова норма людини в цьому нутрієнті залежить від віку, статі і гормонального стану:
 
Вік 
 

Чоловіки
 

Жінки
 

 Вагітність
 
 Лактація 
 
До 6 міс
 

110 мкг
 

110 мкг
 

220 мкг
 

290 мкг
 

7-12 міс 
 

130 мкг
 

130 мкг
 

1-3 роки 
 

90 мкг
 

90 мкг
 

4-8 років
 

90 мкг
 

90 мкг
 

9-13 років 
 

120 мкг
 

120 мкг
 

14-18 років
 

150 мкг
 

150 мкг
 

Від 19 років
 

150 мкг
 

150 мкг
 

 

Харчові продукти, багаті йодом

Денну норму йоду можна отримати просто з повсякденних продуктів харчування. Наведемо їх від найбільш до найменш насичених. https://vitaworld.com.ua/mineraly/jod
 
Продукт або страва
 

Вміст йоду, мкг
 

100 г риби пікша
 

220
 

100 г морепродуктів (мідії, кальмари)
 

до 200
 

100 г морської капусти
 

170
 

100 г тріски
 

90
 

100 г скумбрії або морського окуня
 

85
 

Склянка йогурту / незбираного молока
 

70
 

1,5 г йодованої солі (¼ чайної ложки)
 

65
 

100 г сиру
 

30
 

Куряче яйце
 

20
 

100 г печінки (субпродуктів)
 

15
 

 

Крім того, в менших кількостях, йод містять картопля, буряк, гречана крупа, квасоля, шпинат, чорнослив, журавлина, полуниця.

Ознаки браку йоду в організмі

Як ми вже знаємо дефіцит йоду першою відчує щитоподібна залоза. Першими ознаками її голоду стануть зростання маси тіла, втрата апетиту, відчуття холоду, закрепи й інші негаразди системи травлення, втома, депресія, проблеми з уважністю і пам’яттю, запаморочення, напухання очей, болі в м’язах.

А крім того відчуватимуться сухість шкіри, рота, очей; ускладнене потовиділення, жінки відчують тяжкість у грудях.

Загрози дефіциту йоду

Тривалий йододефіцит може спричинити ризик виникнення низки недугів та розладів. У діток це проявляється у швидкій втомлюваності, проблемах з концентрацією уваги та пам'яттю. Доведено, що дефіцит йоду середньої тяжкості знижує показник IQ в дитини на 12-13 балів.

У дорослих брак йоду може знижувати розумові функції, погіршувати слух, послаблювати репродуктивну систему чоловіка (ризик імпотенції). В жінок наслідком можуть стати загроза переривання вагітності, захворювання молочних залоз і ранній клімакс. Прямий наслідок – гіпотиреоз (недостатність гормонів щитоподібної залози через зниження її продуктивності). Найтяжчий наслідок – рак щитоподібної залози.

Було зафіксовано випадки підвищення рівня холестерину в крові та зниження імунітету. Все ще тривають дослідження негативного впливу йододефіциту на розвиток нервової системи.

Йод у капсулах і пігулках

Не лише нормалізувати рівень йоду в організмі, а й посприяти в здоланні певних станів і захворювань нам допомагають харчові домішки у вигляді мінеральних комплексів. Препарат Sea-Iodine від компанії Life Extension рекомендують при ослабленому імунітеті, хронічному браку енергії та при гормональних збоях. Також його рекомендують для підтримки щитоподібної залози. У складі препарату – комплексна суміш морського йоду: екстракт органічних бурих водоростей (ламінарії) і йодид калію.

Йод для організму: рятувальник і рятівник

Дещо відрізняється склад капсул Kelp, розроблених лабораторією Nature's Way. Тут бурі водорості поєднано з йодом і натрієм. Препарат рекомендують при проблемах зі щитоподібною залозою, гормональних збоях, атеросклерозі, запорах, ослабленому імунітеті, інтоксикації організму.

Йод для організму: рятувальник і рятівник

Ті ж показання мають таблетки Source of Iodine, які нам пропонує фірма Mason Natural. До складу ввійшли йод з ламінарії та кальцій у вигляді дикальційфосфату.

Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/foxsovet

Теги:Морський Йод, Ламінарія, йод

Комментарии
avatar
Читайте также: